Het parcours zit vol met ontdekkingen en verrassingen, en laat je onderdompelen in het leven op de grens (Wallonië Picardië / West-Vlaanderen / Noord-Frankrijk). Dit wordt weergegeven door rijke collecties van voorwerpen, documenten en getuigenissen. De verwijzing naar het dagelijks leven van de arbeidersklasse en de burgerij (meubels, huishoudelijke voorwerpen …), de beroepen (van de hongerloontjes tot de ambachtslui, van de boer tot de wever, van de metselaar tot de klompenmaker …), de commerciële proliferatie (kruidenierswinkels, staminets en fraude aan beide zijden van de grens), de textielkennis, de vele tradities gerelateerd aan vrije tijd en festiviteiten, worden blootgesteld als getuigen van de vermenging van bevolkingen en de opkomst van een interessante culturele identiteit bestaande uit meerdere singulariteiten.
De MUSEF ontvouwt zich in een setting van hedendaagse architectuur (nominatie voor de Mies van der Rohe Award, Grote Prijs voor architectuur van Wallonië en driejaarlijkse Ianchelevici prijs 2019) en biedt een innovatieve scenografie. Het is gepositioneerd als een museum van samenleving, een referentie in regionale etnologie!
Het museum biedt ook tijdelijke tentoonstellingen, talrijke activiteiten, erfgoedworkshops, buitenschoolse stages en evenementen. Een aangelegde tuin en een documentatiecentrum zijn ook beschikbaar voor bezoekers.